Зберегти


|      

2011 рік став рекордним для світового автопрому

У 2011 році в світі було випущено 60 мільйонів автомобілів. У трійку найбільших автоконцернів увійшли GM,Volkswagen і Toyota. Продажі виросли в ЄС і США,але основний підйом забезпечило галузі збільшення попиту в Китаї.

Попит на нові машини в багатьох країнах світу зростав протягом усього 2011 року. "Для автовиробників і постачальників компонентів цей рік буде,можливо,найкращим в їх історії",- припускає Фердинанд Дуденхеффер,керівник Центру автомобільних досліджень при Університеті Дуйсбурга-Ессена. Так,німецькі концерни - Volkswagen,BMW і Daimler - не тільки отримають солідний прибуток,але і забезпечать собі запас фінансової міцності на майбутнє.

Дуденхеффер прогнозує,що за підсумками 2011 року в світі буде випущено близько 60 мільйонів легкових автомобілів. Експерт з автопрому німецького банку NordLB Франк Швопе включає в загальну статистику й комерційний транспорт і каже,що в цьому році в світі будуть зареєстровано 80 мільйонів нових машин. При цьому аналітик посилається на дані Міжнародної організації автовиробників (OICA).

У лідерах - General Motors

Зараз перший рядок у списку світових автовиробників займає General Motors. У 2011 році американська корпорація випустила близько дев'яти мільйонів машин. Друге і третє місця займають Volkswagen і Toyota. Німецький і японський концерни продали цього року близько восьми і семи мільйонів автомобілів відповідно.

Раніше перший рядок у рейтингу займала Toyota. Однак,як нагадав Фердинанд Дуденхеффер,цей рік став для японського виробника далеко не найкращим. У концерну виникли проблеми з якістю випущених машин. Але найсильнішим ударом стали природні катастрофи. Мова йде не тільки про наслідки землетрусу в Японії та аварію на АЕС "Фукусіма",в результаті чого довелося зупиняти конвеєри на заводах Toyota,а й про повінь в Таїланді. Значну кількість комплектуючих японський концерн отримує саме з цієї країни,і повінь стала причиною перебоїв у постачаннях.

VW збільшує продажі

Німецький Volkswagen поставив перед собою мету до 2018 року стати найбільшим світовим автовиробником. Уже зараз концерн з Вольфсбурга є лідером на європейському ринку. Згідно з деякими прогнозами,у Німеччині найпопулярніші моделі концерну - Golf,Passat і Polo - вперше займуть всі три призові місця в списку найбільш популярних автомобілів. На німецькому ринку частка концерну Volkswagen,якому належать ще й такі марки,як Audi,Skoda і Porsche,зросла за останній рік до 37 відсотків.

Аналітик NordLB Франк Швопе припускає,що в найближчі роки Volkswagen буде боротися за "золото",перш за все,з корпорацією General Motors. Але на лідерство будуть претендувати і такі автовиробники,як Toyota,Renault/Nissan і Hyundai-Kia. У середньостроковій перспективі,як зазначив Швопе в інтерв'ю Deutsche Welle,конкуренцію великій п'ятірці може скласти і один з китайських концернів.

На думку аналітиків,стати першим автоконцерном світу важливо лише з точки зору престижу. Частина покупців може відмовитися від покупки машини з тієї причини,що її випускає найбільш масовий виробник. Тому,на думку аналітиків,рентабельність концернів взагалі-то набагато важливіша від обсягів зібраних ними автомобілів. Особливо в 2012 році. Адже,згідно з прогнозами,попит на нові автомобілі в найближчому майбутньому не буде рости такими темпами,як зараз.

Основна надія - на Китай

У 2012 році автовиробники особливо гостро відчують на собі наслідки кризи в єврозоні. У країнах ЄС буде продано на 300-400 тисяч машин менше,ніж у 2011-му,вважає Фердинанд Дуденхеффер. Крім того,він сумнівається в тому,що продажі будуть збільшуватися в США. Навіть у Китаї,завдяки якому триває бум на автомобільному ринку,зростання виробництва,на думку Дуденхеффера,сповільниться. У глобальному плані,вважає експерт,обсяги випуску нових машин в 2012 році залишаться на рівні попереднього року.

Експансія світових автовиробників на китайський ринок продовжиться. Адже там "автомобільна лихоманка" ще не закінчилася. Так,в 2011 році німці купили близько трьох мільйонів нових машин. Для порівняння:у КНР за той же період буде продано близько 14 мільйонів автомобілів. А до 2017 року ця цифра має зрости удвічі!

Успіхом на китайському ринку користуються не тільки масові автомобілі,але і моделі преміум-класу. За перші дев'ять місяців 2011 року в КНР було продано 135 000 Mercedes-Benz (на 33 відсотки більше,ніж рік тому),177 000 BMW і 226 000 Audi.

Майбутнє електромобілів

Автомобілі стають все більш сучасним. Навіть моделі в стартовому ціновому сегменті знаходять нових "електронних помічників". Більше поширення набули системи,спрямовані на підвищення безпеки.

Все більш актуальною стає тенденція до зниження витрати палива і скорочення обсягу шкідливих викидів. Зростає інтерес до автомобілів з гібридними силовими установками і повноцінних електрокарів.

У 2011 році в світі було продано 70-80 тисяч електромобілів. Звичайно,це порівняно небагато. Основним чинником,що гальмує виробництво електрокарів,поки залишається їх висока ціна. Так,Opel Ampera зі збільшеним запасом ходу поки коштує в рази дорожче від своїх "однокласників" з ДВЗ. Однак вартість акумуляторних батарей буде знижуватися,а запас ходу зростати,упевнені експерти. Кількість заправних станцій теж буде збільшуватися. Нарощування виробництва електрокарів - це тепер лише питання часу,переконаний Штефан Брацель з Центру автомобільного менеджменту при Технічному університеті в Бергіш-Гладбасі.

Клаус Ульріх,Володимир Медяний

Напишіть відгук